За мама


Как се лекува следродилната депресия?

Как се лекува следродилната депресия?

Депресията е медицинско състояние, което изисква лечение. Това не е признак на слабост. Бъдете честни със себе си и тези, които се грижат за вас. Разкажете им за вашата борба. Вие, вашия лекар, вашите приятели и семейство ви могат да обединят усилията си, за да преодолеете следродилната депресия.

Говорете с Вашия лекар за симптомите на следродилната депресия и разберете какъв вид лечение е правилно за вас. Можете също така да отидете на преглед на щитовидната жлеза, за да се уверите, че симптомите Ви не се дължат на нея.

Възможностите за лечение включват:

- Когнитивно-поведенческа терапия с подкрепящ съветник. Това се препоръчва за всички жени със следродилна депресия. Тя също може да помогне за предотвратяване на следродилна депресия. Когнитивно-поведенческият съветник може да ви научи как да управлявате вашите емоции и тревожност, чрез дълбоко дишане и техники за релаксация.
- Междуличностно консултиране, което се фокусира върху вашите взаимоотношения и лични промени, които идват с това да имате ново бебе. Това Ви дава емоционална подкрепа и помощ при решаване на проблеми и поставяне на цели.
- Антидепресант медицина - в-найдобрия случай чрез консултиране. Тъй като кърменето предлага много емоционални и физически ползи както за бебето, така и за майката, експерти изучават кои антидепресанти са най-безопасни за кърмещи майки, така че да можете да кърмите, докато приемате антидепресанти за следродилна депресия. Независимо дали кърмите или не, Вашият лекар може да препоръча селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина. Трициклични антидепресанти, с изключение на доксепин, се използват и от кърмещи жени.

Кърмачета, чиито майки вземат антидепресанти рядко имат странични ефекти, но все пак се случва да имат такива. Ако приемате антидепресанти, докато кърмите, задължително се консултирайте с вашия лекар и лекаря на вашето бебе, относно това какви могат да са страничните ефекти, за да се търсят симтоми при бебето.

Домашното лечение също може да бъде полезно:

- Планирайте излети и посещения с приятели и семейството си, и ги помолете да ви се обаждат редовно. Изолацията може да направи депресия по-дълбока, особено когато е съчетана със стреса от грижите за новороденото.
- Съберете в себе си колкото е възможно повече слънчева светлина, дръжте завесите отворени прекарвайте повече време навън сред природата.
- Яжте балансирано. Избягвайте алкохола и кофеина. Ако нямате апетит, яжте по малко през целия ден. Хранителните добавки като протеинови шейкове също са полезни за поддържането на вашата енергия.
- Редовните упражнения също имат положителен ефект, като например разходки с количката на открито. Упражненията помагат за подобряване на настроението и повишаване на тонуса.
- Помолете за помощ вашите близки - за приготвяне на храната и другите ежедневни задачи. Семейството и приятелите често са щастливи да помогнат на майката с новородено бебе.
- Не се преуморявайте и почивайте колкото е възможно повече. Умората може да увеличи депресията.
- Слушайте приятна и стимулираща музика през целия си ден и успокояваща музика през нощта.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.