За мама


Защо да защитите кожата си?

Защо да защитите кожата си?

Кожата е най-големият орган на тялото. Затова е важно за хората да разберат, че е нужно да защитават сърцето, дробовете, черния дроб и бъбреците, но да не пренебрегват кожата. Както всички органи вътре в тялото, кожата съдържа различни типове тъкани. Всяка от тези тъкани има необходимост от индивидуална грижа и внимание.

Повече от вашите дрехи, които обличате в зависимост от външните условия, кожата също играе важна роля за защитата на вашето тяло. Също така различните и пластове се нуждаят от течности за хидратиране, за да може внимателно да се освобождава от токсини и отпадъчни продукти. При разглеждане на потенциално увреждащото кожата влияние на околната среда, което включва слънцето, времето, повсеместните бактерии и във връзка с това трябва да се осигури защита на кожата от тези елементи.
Кожата има няколко слоя, за които трябва да се грижите, но тъй като повечето от тях са невидими те не получават най-добрата грижа. Когато в следствие на това акнето и бръчките се появят става ясно, че има проблем и изненадващо кожата започва да получава внимание заради реакцията си с физически дефекти, но е важно да се разбере, че кожните проблеми са знак за това, което се случва в слоевете по-долу.

Органична грижа за кожата
Ако се направи вертикално сечение на кожата ще видите, че тя се състои от 3 различни слоя: епидермис, дерма и хиподерма. За да се разбере по-добре как работят слоевете заедно нека разгледаме всеки един от тях поотделно. Работа отвътре-навън:

Хиподерма

Това е най-вътрешният слой и той помага за регулиране на температурата на кожата, следователно и за цялостната ни телесна температура. Той се състои от съединителнотъканни повлекла, които съединяват дермата с подлежащите органи. Пространствата между тях са изпълнени с мастна тъкан (lobuli adiposi) изградена от мастни клетки-липоцити. Биохимично хиподермата е изградена от 30% вода, 3,5% фиброзни вещества и 65% мазнини. Те се състоят от мастни киселини-олеинова, стеаринова, палмитинова, които с глицерола образуват триестери. Поради високото си мастно съдържание има термоизолационна функция и е най-важният енергиен резерв на организма.

Дермата

Дермата се намира под епидермиса. Това е същинският кожен слой, чиято основна съставна част е съединителната тъкан. Дермата се състои от 2 слоя – горен, разположен към епидермиса и истинска дерма. Те са изградени от съединително-тъканни колагенни влакна, плазмоцити, левкоцити, мастоцити.
Истинската дерма е богато снабдена с кръвни и лимфни съдове, нерви и нервни окончания. В нея се намира космения фоликул с корена на косъма, мастните и потни жлези. Биохимично колагенните влакна съдържат около 60% вода, 0,5% минерални соли (Fe,K,Na,Mg,Cl).
Те са богати на аминокиселини-най-много на глицин, лизин, аргинин, хистидин и фенилаланин. В дермата се намират мукоидни вещества богати на аминопротеиди и имидазоли.

Епидермис

Епидермисът заема най-външната част на кожата и е съставен от многослоен плосък вроговяващ епител, който постоянно се обновява чрез митотично делене на базалните клетки. В епидермиса се намират и клетки (меланоцити), които произвеждат кожния пигмент-меланин. Той е отговорен за цвета на кожата. Биохимично епидермиса се състои от склеропротеини, полипептиди, албумини, липиди, мукоидни вещества и свободен холестерол. Той се състои от 4 слоя, които са подредени от дермата към повърхността както следва: основен, бодлив, зърнест и рогов слой.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.