За мама


Стратегия за „Преди-слънце”:

Стратегия за „Преди-слънце”:

Преди да сте успели тотално да увредите кожата си, можете да предприемете няколко стъпки за да се предпазите от предразположение към рак, бенки, пигментни петна и бръчки:


   1. Бъдете постоянни в нанасянето на слънцезащитен крем – ако излезете навън без него това лято, вредата от UV лъчите може да не е толкова видима, което да ви заблуди, че той не е важен. Проучванията показват, че  ако блокирате влиянието на UV лъчите с предпазна козметика ще предотвратите прогресиращите повреди на кожата, които са неизбежни и проличават с времето, макар и да не ги забелязвате в момента.
Докато използвате предпазващи продукти през юни, юли  и август, не забравяйте, че кожата абсорбира ултравиолетовите лъчи и през есента и зимата, така че не забравяйте да нанасяте продукт с поне 15 фактор и през тези сезони.

   2. Използвайте ретинолов крем – продуктите, съдържащи този продукт ще напомпат кожата ви с ретинол, който дава на кожата ви еластичност, която се уврежда всеки път в който се печете или изгаряте на слънце.
 Ако виждате няколко фини линии или кафяви петна ретиноловият крем би бил ефективен. Но ако кожата ви показва по-съществени повреди – загрубяла е или с появени вече бръчки помолете дерматолога си да ви предпише Retin-A или Renova.

    3. Отидете на химически пилинг – това е друг вариант да се отървете от щетите. Изследванията показват, че химическия пилинг може да премахне предраковите клетки и да ви отърве от мимическите бръчки и някой пигментирани участъци по кожата. За целта посетете специалист.

    4. Проверявайте редовно кожата си – вредата от слънцето е с натрупващ се характер. Колкото по-незащитена е кожата и подложена на изпитание, толкова по-голям шанс има тя да развие ракови клетки и меланома, който е втория най-често срещан рак при жените след този на гърдата. Така че е добре самостоятелно да разглеждате кожата си за тревожни сигнали.
 Застанете голи срещу огледало в цял ръст разгледайте тялото си от главата до петите и ако забележите необичайни петна с размер по-голям от гумичка на молив потърсете своевременно мнението на дерматолог. Той ще прецени дали петното е повод за притеснение, или само изглежда такова.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.