За мама


Целулитът - информация и третиране

Целулитът - информация и третиране

Целулитът е термин, използван за описване на видим дефект върху епидермиса, образуван от излишна мазнина, съхранена точно под повърхността му. Всеки знае как изглежда целулита, затова той е толкова лесно разпознаваем. Обикновено се появява по бедрата, корема и задните части.

Целулитът е нелицеприятен и никога не ще получите комплимент за него. Той се контролира, но в същото време няма гаранция, че ще бъде предотвратен изцяло. Не е лесно да получите резултат, а дори да успеете, той трае толкова, колкото продължат исилията Ви за промяна на храненето и цялостната промяна в начина Ви на живот.

Целулитът се среща в един поразително по-голям процент при жените, отколкото при мъжете. Смята се, че той е медицинско състояние, но е известно, че варира в своето разнообразие при отделните хора.

Причини за целулита

Този козметичен дефект не се превръща в голям проблем, докато не се достигне възрастта на пубертета. През тези години нивото на хормоните скача и започват различни промени в организма в резултат на юношеството. Една от промените включва създаването на слой от мастна тъкан в най-вътрешния слой на кожата, наречен - подкожна мастна тъкан. Целта на този слой е да съдържа съхранени мазнини. Това става по определен модел, по който мазнините се складират и се оформят под формата на буквата "Х", което създава ефект на тръпчинка. При по-голямо количество такива образувания неравностите са по-дълбоки и целулита става видим. Начинът, по който се образува е различен при мъжкото и женското тяло. При мъжете  този слой се образува по-скоро като колона, поради което дори да се е образувал не се вижда по същия начин.
Когато има достатъчно място за всички мастни натрупвания, ефекта на тръпчинката не се получава. Решението в случая е да съхранявате толкова тлъстина, с колкото тялото ви е в състояние да се справи. Всяка жена има склонност да образува целулит, особено в определени периоди, които предполагат натрупване на мазнини - бременността е един от тях.

Как да третирате целулита?

Единственият начин да бъде по-малко забележим е свиване на размера на мастните клетки, които съхраняват подкожния слой така, че той да не изпъква. Това може да стане само с промяна в начина на живот, включваща диета и упражнения. Под диета се има предвид цялостна промяна в начина на хранене, а не ударни краткотрайни лишения. Този род ограничения причиняват единствено глад в тялото, който може да причини съхраняването на повече мазнини в последствие.

Другият вариант е преместването на място с по-студен климат и носенето на дълги панталони през цялото време. Винаги има конструиращи порите лосиони, които можете да прилагате, за да опитате да замаскирате целулита временно. Акцентираме на това, че има един единствен начин да се отървете от целулита. Трудно е да отстраните всяко появяване, но ще живеете здравословно опитвайки се!

И противно на това, че пазарът изобилства от стотичи препарати за лечение на целулит - кремове, лосиони, фолиа за увиване, хапчета и други процедури, ви препоръчваме разумна диета, която съдържа плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини и ще намерите пътя към възстановяването. Комбинирайте с умерени, редовни упражнения, които са съсредоточени върху областите, склонни да образуват целулит, като ходене пеша и колоездене. След няколко месеца /или по-дълго, в зависимост от стадия на развитие/ този неудобен кожен проблем ще е под контрол.
Имайте предвид, че тренирането на центъра /областта между ребрата и бедрата/ се отразява на цялото тяло и ще помогне за изгарянето на калориите, а в резултат ще имате по-малко мазнини по цялото тяло.

За екстремни случаи естествено има козметични процедури, които биха могли да помогнат, но целта на тази статия не е да ви ги препоръча. По-скоро точно обратното!
Относно препаратите на основата на природни съставки - Един от най-големите рискове, свързани с използването им е възможността от алергична реакция. Там наистина няма начин за генетични изследвания на всяка възможна реакция на организма към даден продукт. Много хора имат хранителни алергии, така че използването на продукти, съдържащи растения и растителни екстракти по кожата им може да повиши риска от алергична реакция. И дори, ако тя не се активира в пълната си форма, често срещани са кожните раздразнения и чувствителност, причинени от натуралните съставки. А кога можете да разберете, че имате алергична реакция? Обикновено само след получаване на самата реакция и посещение на лекар, за да определи какво би могло да бъде. Използването на натурални билки и съставки, събирани от цел свят обаче усложняват правилната преценка.

Фокусирайте повече вниманието си към поставяне на естествени съставки в устата си, а не върху кожата си. С едно нещо може да се съгласи всеки, че режимът на хранене, съдържащ антиоксиданти и витамини е изключително полезен за здравата кожа. Тялото работи много ефективно при обработката на естествени храни и използването на кръвния поток за транспортиране на тези хранителни вещества в кожата. Естествено можете да подкрепите целият процес с продукти на изпитана, проверена от вас козметична серия, която да ви помогне, до колкото е възможно в борбата с целулита. Но в никакъв случай не разчитайте само на нея!

Коментари

1
Лидка
2010-04-09

Вярно е, че само на козметика не може да се разчита, резултат почти няма. Лошото е, че начинът ни на живот предполага бързо хранене, а време за гимнастика все не се намира.

2
йоана
2015-08-01
Аз съм на 12год.и съм момиче.Висока съм 163см и 53-54кг.Според индекса на телесната ми маса съм нормална.Защо тогава се е получил и някой би ли ми казал някоя примерна диета за мойта възраст