За мама


Чудото на зеления чай

Чудото на зеления чай

Чудото на зеления чай : "По-добре да бъдеш лишен от храна за три дни, отколкото от чай за един ден." (Древна китайска поговорка)

Има ли друга храна или напитка съдържаща в себе си толкова много полезни  за здравето вещества, каквато е зеленият чай? Лечебните свойства на чая са били известни на китайците още от древни времена. Използвали са го за лечение на всичко от главоболие до депресия. Надин Тейлър заявява в книгата си “Природните тайни за здравословен живот”, че зеленият чай се използва като лекарство в Китай от 4000 години.  Днес, научните изследвания както в Азия, така и на запад предоставят солидни доказателства за това, че пиенето на зелен чай допринася положително за цялостното здравословното състояние. Налице са изследвания показващи, че пиенето на зелен чай намалява нивата на общия холестерол.
Известно е, че приемането му може да действа изключително положително при заболявания като 
- Рак
- Ревматоиден артрит
- Високи нива на холестерол 
- Инфекция
- Нарушена имунна функция

Какво всъщност прави толкова специален зеления чай ? 
Тайната се състои в това, че е богат на полифеноли и е мощен анти-оксидант. Освен инхибиране на растежа, той убива раковите клетки, без да вреди на здрави тъкани. Също така е ефективен при понижаване на LDL холестеролът и инхибирането на необичайни образуването от кръвни съсиреци.
 
Зеленият, черният и чаят Oolong се произвеждат  от листата на едно и също растение -  Camellia sinensis. В какво обаче се състои разликата ?! Ключът е в преработката - листата на зеленият чай се варят до получаване на пара, която не позволява на съединенията от EGCG да се окисляват. От друга страна, черният чай и Oolong листа са изработени от ферментирали листа, което води до преобразувани на съединения, които са напрактика неефективни срещу различните заболявания. 

Пиенето на зелената билка има влияние и върху нашето тегло :
Може би е необичайно да се мисли, че чай има свойство да спомага загуба на телесна маса, но всъщност има изградена диета, която се базира именно на тази билка. Хората използващи екстракта от зелен чай като част от своята програма за отслабване се кълнат в ефективността му.

Зеленият чай служи и за грижа за кожата ...
Установено, че зеления чай има положителен ефект върху главно два аспекта от грижата за кожата – акнето и екземите.  Чаят е евтина алтернатива на скъпите балсами и кремове. Много хора правят от него смес, която нанасят с памук директно върху чиста кожа. Истината обаче е, че дори най-обикновеното пиене на чая също спомага за намаляване на акнето.

В допълнение към всичко изброено до тук, зеленият чай е чудесно средство за поддържане и на устната хигиена. Наличието на флуор предодвратява гниенето на зъбите и укрепва както самите зъби, така и венците.


Днес все повече привърженици на зеления чай го използват във всички аспекти на храненето си. Известни са много рецепти включващи зелен чай. Оказва се че от него може да се приготвя всичко, от торти и кексове, до хляб и супи.Длъжни сме да споменем и вредните въздействия :

Към днешна дата единственият отрицателен ефект от пиенето на зелен чай е безсънието. Това се дължи на кофеина, който се съдържа във вълшебната билка, но въпреки това, зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето.

Коментари

1
emiliq
2010-11-16

Чаят наистина има положителен ефект върху кожата и откакто го пия спя като никога до сега.

2
dsds
2011-03-02

Уж има отрицателен ефект - безсънието, а ти Емилия твърдиш, че спиш като никога до сега. Доста странна работа.