За мама


Грижа за косата

Грижа за косата

Всеки от нас има на главата си около 100 000 косъма. Всеки косъм се състои от три слоя -  външен и два вътрешни. Външният предпазва вътрешните. Лъскавата коса е знак за здраве, тогава слоевете на косъма улягат гладко и отразяват светлината. Когато външният предпазен слой е здрав, вътрешните са защитени от топлина, слънце, хлор и всички други вредни влияния на околната среда. Когато косата е повредена, повърхността на косъма се накъсва и разделя, което води до изсушаването и. Тогава предпазният слой не защитава толкова добре двата вътрешни, косата се поврежда и изглежда зле.

Типът коса, която човек има - дали е права или къдрава - също може да окаже влияние на блясъка и. Себумът, който е натурално масло на косата, покрива правата коса по-добре, отколкото къдравата, поради което правите коси винаги са по-лъскави.

В зависимост от това колко дълга е косата или колко бързо расте, втората половина на косъма може да бъде на възраст от няколко години. т.е. краят на косъма може да е преживял няколко лета под изгарящото слънце и морска вода, зимен студ и сух въздух. От това колко добре се грижите за вашата коса в корените зависи колко здрава ще изглежда тя.

Грижа за косата, според:

Тип коса:

Хората със суха, къдрава коса трябва да полагат различни грижи от хората с права, фина коса, но общото е, че всички типове коси се нуждаят от нежно третиране, особено когато са мокри. Мократа коса се разтяга, което я прави по-податлива на увреждане и накъсване на кутикула. Ето защо, използвайки гореща струя (или друг начин на топлинна обработка) на много мокра коса може да и нанесе сериозни поражения.

Някой хора са на мнение, че косата им се омазнява твърде бързо в тинейджърските им години. Това е така, защото фоликулите съдържат мастни жлези, които произвеждат себум, който овлажнява косата и кожата. По време на юношеската възраст тези жлези стават свръх активни, произвеждайки повече мазнина, отколкото е необходимо. Също като акнето, омазнената коса е временно явление и е част от пубертета. Много тийнейджъри мият косата си всеки ден през този период, някой дори по-често, в зависимост от начина им на живот. Колкото по-нежни сте, когато косата е мокра, толкова по-неувредена ще остане тя. Ако имате и акне дръжте косата си прибрана или в прическа при която не се опира до лицето, за да не влошите състоянието му.

Ако миете косата си всеки ден или по-често, по-добре използвайте мек шампоан за ежедневна употреба. За някой хора - особено такива с фина, крехка или комбинирана коса (мазна в корените и суха в краищата) - шампоанът за мазна коса може да бъде твърде суров. Ако обаче косата ви е плътна, здрава и омазнена, използвайте за мазна.

Ако косата ви е суха, по-добре я не я мийте толкова честно. Някои хора го правят веднъж седмично - и това е добре! Повечето къдрокоси хора също са със сух тип коса. Къдравата и суха коса обикновено е по-увредена от правата, така че ще се нуждаете от по-специална грижа при използването на топлинни стилизиращи методи. Шампоаните и балсамите за сухи коси могат донякъде да ви помогнат.

Активността Ви:

Спортувате ли нещо, стоите ли дълго време на плажа? Тези приятни занимания могат да се отразят зле на косата ви, особено някои от тях. Например, ако сте атлет с мазна коса можете да я миете само след тренировка, но ако сте спасител или плувец, слънцето и солената вода (или хлора в басейна) може да изсуши косата ви до крайна степен, независимо какъв тип е тя. Ако сте изложени на слънце, вятър или други елементи е задължително да използвате шампоан и балсам за суха коса, дори и като превантивна мярка. Добра идея е също да носите шапка, когато сте навън.

Стилизиране на косата:

Продуктите за топлинно стилизиране на косата и пресата за коса могат да изсушат прекалено дори мазната коса, ако се използват твърде често. Следвайте инструкциите внимателно, не ги използвайте на мокра коса или настроени на твърде висока температура и муждувременно давайте на косата си почивка от едното третиране до другото. Ако се нуждаете от допълнителен съвет, помолете фризьорът ви да ви съдейства. Химическото третиране също уврежда косата, ако не се използва правилно. Ако се решите на химическо изправяне или къдрене, най-добре отидете при професионалист. Стилистите, които са обучени да нанасят препарати на косата ще са способни да определят типа на вашата и да преценят кое ще бъде най-добре за вас.

Ето някой подробности, с които трябва да сте наясно преди химическо третиране:

- Геловете за трайно изправяне на косата - работят чрез химическа обработка на формулата на къдравата коса. "Изправителите" съдържат луга, която може да предизвика раздразнение на кожата и увреждане на косата, при това трайно. Макар, че геловете без луга раздразват по-малко, повечето видове нанасят сериозни поражения, особено ако стоят по-дълго време. И в никакъв случай не прибягвайте до такива процедури или каквито и да било третирания на косата, ако имате някакви наранявания по скалпа. Сресването с гребен или четка преди химическа обработка също може да увеличи риска. Ако сте решили да поддържате изправена коса трябва да изчакате поне 6 седмици до следващата процедура, за да предпазите косата. Може да си причините дълготрайни увреждания, дори ако процедурата е приложена правилно. По-малките злини, но не безобидни са използването на сешоар, преса за изправяне, маша и дори химическото боядисване.

- Трайно къдрене - рисковете са същите, като тези от изправянето.

- Боядисване - има два типа оцветяване на косата -  трайно /с химическа боя/ и временно /пада след няколко измивания/. Някои начини за временно оцветяване на косата, като каната напр. са абсолютно безпасни и могат да се използват в къщи. При някои хора се получават алергични реакции със сърбеж от някои натурални продукти, затова трябва да си направят тест на малка част от кожата преди това.
Други начини на боядисване - по-специално при трайното оцветяване - причиняват загуба на коса, изгарянето, увреждане и зачервяване на кожата. Някои продукти могат да предизвикат алергична реакция и то доста тежка, макар това да се случва по-рядко. Никога, в икакъв случай не използвайте боя за коса за да оцветите веждите или миглите си.

Редовното подстригване е един от най-добрите начини да помогнете на косата да бъде здрава. Дори ако имате дълга коса, или се опитвате да я оставите да порастне редовното подрязване на краищата ще ви предпази от сплитане и повреждане. Всъщност, подстригването дори ще помогне за растежа на косата ви, защото я прави по-здрава и премахва най-увредената и част.

Проблеми с косата и справяне с тях. Ето някои общи, широкоразпространени проблеми и начини на справяне с тях:

- Пърхот - или люспички от мъртва кожа - може да се забележат в косата, по лицето и по дрехите. Никой не знае какво точно причинява пърхота, макар че последните проучвания показват, че изглежда е причинен от вид гъбички. Пърхотът не е заразен и опасен. Пазара изобилства от шампоани против пърхот, съдържащи салицилова киселина, цинк, катрани, или селенов сулфид. Те могат да намалят количеството пърхот. Когато нанесете шампоана, масажирайте скалпа (но не го драскайте ) най-малко 5 минути. Така ще разхлабите люспите с пръстите си. Изплакнете добре косата след това и водата ще ги отмие. Ако вашият пърхот не се подобри се консултирайте с вашия лекар. Той или тя може да предпише рецепта за специален шампоан, лосион или течност, с която да третирате скалпа;

- Начупване на косата - Косата може да се чупи, когато  точки от косъма се удебелят или станат крехки. Понякога това се случва близо до скалпа. Когато косата се чупи в края, увреждането се нарича "разделени краища"и разделянето може да продължи нагоре по продължителността на косъма. Основната причина за увреждането на косата е неправилното използване на химически препарати за стилизиране /описани са по-горе/. Прекалено честото сресване на косата, независимо дали с четка или гребен, както и използване на грешен начин (напр. гъст гребен с тънки зъбци на гъста и къдрава и суха коса) могат да я накъсат. Използването на твърде стегнати ластици и други приспособления за коса и агресивното им отстраняване, сплитането на малки плитки, престояващи по-продължително време също оказват немалко вредно влияние.Понякога сухата и чуплива коса е признак на медицински проблем, като хипотиреоидизъм или проблеми с храненето. Ако косата ви се чупи, въпреки че не я третирате и я подлагате на извънредни вредни въздействия, посетете лекуващия си лекар;

- Косопад (алопеция) - За всеки човек е нормално да загубва някакво количество коса. Всъщност, губим около 100 косъма всеки ден, като старите косми опадват и се заменят от нови. Все пак, с времето малко по малко косата оредява, тъй като не се възстановява цялото количество на опадалите косми. В по-крайните случаи човек може да оплешивее или да придобие плешиви участъци. Подобна загуба на коса може да бъде временна или постоянна, в зависимост от причината. Ако е наследствено е почти безсмислено да се борите с това, ако не е обаче посетете лекар, за да ви назначи лечение за забавяне или спиране загубата, както и за стимулиране на растежа;

Както останалата част от нашето тяло, косата също е здрава и жизнена, когато се храним правилно, спортуваме и я защитаваме от продължително излагане на слънце.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.