За мама


Оцеляване след развода

Оцеляване след развода

Най-умното нещо, което можете да направите след развода е да продължите напред разумно. Представяме ви десетте малки стъпки, които ще ви помогнат по пътя към пълноценния живот:

1. Мислете за себе си като необвързана - вече не сте половина от двойка. Животът на необвързаната жена е много различен от този, който сте водили до сега, но това положение отново е възможност за някого да се възползва от вас, така че не очаквайте да бъде лесно. Отделете време да осъзнаете промените, които се случват в живота ви.

2. Напомняйте си, че е ОК да сте необвързана - в общество, където самотните жени често са гледани отгоре от омъжените, можем лесно да се подценим, вярвайки, че това ни прави неуспели, а онези "истински" жени са част от любовни, трайни връзки. Това не е истина! Все повече и повече жени избират да останат неомъжени или да разрушат вече изчерпани връзки, и това е нещо, което показва сила, не слабост.

3. Не се опитвайте да си го връщате - без значение колко сте ядосани на партньора си, дори ако ви е изневерявал, не се опитвайте да си го върнете. Просто ще изтощите личната си енергия за нещо, което няма да бъде ни най-малко полезно. Нещата няма да се върнат назад, но горчивината вероятно ще спре пътя ви напред. Вие не го заслужавате, така че не го правете! Използвайте гнева си по разумен начин, който ще ви помогне в конструктивен план да върнете здравословното и емоционалното състояние на ума си. Опитайте се да си запишете това, което ви ядосва и защо. Намерете приятел, който да ви изслуша и му кажете какво чувствате. Овладяването на гнева се нуждае от контактуване, не е здравословно да изпускате парата за собствене сметка.

4. Приемете, че връзката е приключила - когато вече живеете сами и вашият партньор го няма, би трябвало да е лесно да приемете, че всичко е свършило. За съжаление обаче, това е нещо, с което много жени имат проблеми. Може да си търсите извинения да го посетите, спомняйки си за неща, които трябва да обсъдите, по отношение надецата например. Не му викайте! Говорете с него, когато има нужда, посетете го щом трябва, но бъдете учтиви, спазвайте емоционална дистанция и приемете, че сега вие имате отделни животи. Колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-бързо ще намерите щастието отново.

5. Не живейте в миналото - разбира се, имали сте страхони спомени от времето заедно. Може би нямаше да останете толкова дълго, ако не бяха по-добрите времена. Спомнете си за тях по всички възможни начини, но не се спирайте на тях. Ако се уловите да си мислите, че всичко би могло да бъде отново "както преди", ударете си мислен шамар и си напомнете, че има фантастични моменти, предназначени за вас в бъдещето, и че миналото не е нищо повече от спомен. Можете да се поучите от него, но не можете да го промените или да го върнете! То е приключило...отишло си е...бъдещето е това, за което трябва да мислите!

6. Не се удавяйте в чувство за вина - вероятно сте казали някои неща, които не сте искали и сега съжалявате, но това няма как да го промените. Извинете се на бившия си, но не очаквайте това да промени нещо. Простете на себе си и се поучете от грешките си.

7. Преоткрийте себе си - голко голяма част от себе си зарязохте по време на връзката си? Правихте ли компромиси със себе си, за да угодите на партньора си? Сега е време да започнете да живеете за Вас! Правейки нещата, които правят ВАС щастлива ще повишите самоувереността си. Направете си нова прическа, преподредете мебелите, запишете се на курс... Направете нещо, което харесвате, но го направете за СЕБЕ СИ.

8. Разпределете финансите си - финансовото ви положение неминуемо се променя и е важно да знаете колко точно са приходите ви. Лесно е да започнете опустошаване на спестяванията, докато се самосъжалявате...малка екстра тук... и тук, за да се почувствате по-добре. Не се изкушавайте! Това може единствено да ви докара дългове, а тогава живота ви на сама жена ще усложни излишно. Ако приходите ви са ниски /или изобщо нямате такива/ се свържете с местната социална институция или Бюрото по труда. Те ще ви съдействат за това на какви социални облекчения и обезщетения имате право.

9. Не се усамотявайте - може да откриете, че вашите "общи приятели" вече не ви канят на вечеря, а обвързаните ви приятели нямат време да правят нещата, които вие предлагате. Без паника! Това е напълно нормално и с течение на времето постепенно ще си намерите нови приятели. Каквото и да правите, бъдете положително настроени, когато се с други хора. Позитивните хора винаги привличат повече приятели. Когато срещате нови хора, те няма да искат да слушат за вашите "гибел и мрак". Те все още не ви познават и вероятно трудно ще бъдат благосклонни към един непознат. Бъдете очарователна и усмихната, хората ще го запомнят и ще ви харесат заради това.

10. Не праете големи крачки - Всички сме чували това, но когато срещнете "онзи" мъж лесно ще го забравите. Помнете, че има голяма разлика между това да познавате някого и да се сближите с него в интимна връзка. Не се опитвайте да пресичате тази линия, тя е там, защото през нея се преминава бавно. Когато се опитате да я прекосите твърде бързо ще форсирате връзката, а пресилените отношения рядко оцеляват. Да, знаем, че има данни за подобни вихърни романси, оцелели във времето, но те са по-скоро изключение, отколкото правило.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.