За мама


Спортувайте с удоволствие

Спортувайте с удоволствие

Спомнете си радостта от междучасията в училище, когато едва изчаквахте да излезете от класната стая, за да скачате на въже или да играете на любимата си игра. Не гледахте на тези дейности като на физическо упражнение, а като на нещо забавно.

После настъпи зрялата възраст и за много от нас да сме активни физически се превърна в задължение. Включваме се в бягане на стадиона, в парка или посещаваме фитнес, защото знаем, че трябва да ги правим, за да сме здрави, не защото ни е забавно. Ето защо хората слушат музика, или гледат ТВ на екрани във фитнес залите, за да мине по-бързо това "тъпо" време, докато тренират.

Разчупете нещата

Вместо традиционните дейности, като ходене, тичане или фитнес, изберете да тренирате нещо, което ще ви даде същата полза, но не е толкова традиционно. Преминаването от редовните, омръзнали ви упражнения към нов вид активност ще поддържат интереса ви жив, а тялото в готовност. Хората често виждат в тези забавни дейности врата към увеличаване на физическата активност, защото те им помагат да осъзнаят, че спорта може да бъде нещо забавно, а не просто още една отметка в списъка с изпълнени задачи.

Детството може да е отдавна отминало, но все още можете да се възползвате от някои негови забавления. Помислете за народната топка - играта е измислена от възрастни в САЩ. Опитайте и скачане на въже, като забавен начин за изграждане на сърдечно-съдовите мускули и подобряване на координацията. Не забравяйте да си обуете удобни меки обувки. Скачането на въже е в същата категория, като бягането, степ-аеробиката и тениса и носи същите резултати, без са ви е нужно специални условия.

Алтернативите носят широк спектър от интереси и способности:

Запишете се в клуб по танци - този вид дейност набира все повече привърженици, заради способността и да освобождава от стреса и да зарежда тялото с енергия и приятни емоции. Можете да опитате със салса, бели денс, народни танци или какъвто и да било друг вид танци, които да предизвикат у вас желание да ги посещавате. Единственото, за което можете да бъдете сигурни е, че ще изчезнат умората и депресията, а на тяхно място ще дойдат желание за живот и забавления. Освен това там ще се запознаете с много и интересни хора, а защо да не създадете и трайни приятелства.

Други варианти за умерено интензивна дейност са скачане на батут, жонглиране, синхронно плуване, пилатес... За по-голямо натоварване можете да опитате тае-бо и боди-шейпинг, а търсачите на по-силни усещания могат да се насочат към спортно ориентиране или скално катерене например.

Създайте си график за посещения, който да отговаря на вашия стил на живот. Не бива да се насилвате да спортувате всеки ден, при положение че ежедневието ви не го позволява и мисълта дали ще успеете ви носи стрес. Не това е целта. Забавлявайте се!

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.