За мама


Хранене според кръвната група

Хранене според кръвната група

Тип 0 - Месоядци /нуждаят се от много протеини/
Наблегнете на - месо, риба, зеленчуци, плодове;
Ограничете - зърнените и бобовите храни;
Храни, които ви пречат да отслабнете - пшеница, царевица, фасул, леща, зеле, карфиол, горчица;
Храни, които ви помагат да отслабнете - кафяви морски водорасли, морска храна, сол, черен дроб, говеждо месо, спанак, броколи;

Хората с тази кръвна група процъфтяват чрез интензивни физически упражнения и животински протеини. За разлика от другите видове кръв, при тип О мускулната тъкан трябва да бъде слаба на киселинност. Те смилат ефективно месото, защото имат висока стомашна киселинност. Успехът диетата при този тип зависи от това дали ще наблегнат на крехко, без химикали месо, птици и риба. Млечните и зърнените храни не са препоръчителни за вас, оставете ги на другите кръвни групи.

Началото на намаляването на теглото при тип 0 се поставя чрез ограничаване на потреблението на зърнени храни, хляб и бобови растения. Водещ фактор за увеличаването му е глутенът в пшеничния зародиш и всички пшенични продукти, които се намесват в работата на инсулина и забавя метаболизма. Друг фактор, който допринася за покачване на теглото са бобовите - леща и боб, които съдържат lectin /вид токсин/, който се отлага в мускулите и отслабва готовността им за физическа активност. Третият фактор за наддаване на тегло е, че са склонни да имат ниски нива на хормона на щитовидната жзела и нестабилна щитовидна функция, което също може да предизвика метаболитни проблеми. Ето затова, е добре да избягват храни, които подтискат хормона на щитовидната жлеза /зеле, брюкселско зеле, карфиол, горчица/, а да приемат такива, които го увеличават /водорасли, морски дарове, йодирана сол/.
Яжте повече зеленчуци, богати на витамин К, който помага за съсирването на кръвта и е в недостатъчни количества при хората нулева кръвна група.
Поради високата киселинност на стомаха, трябва да се ядат плодове с алкален характер, като ягоди, малини, боровинки, къпини и сливи напр.
Тип 0 трябва серионо да ограничат употребата на млечни продукти. тяхната система не е проектирана за правилното им преработване.

Тип А - Вегетарианци
Наблегнете на - зеленчуци, тофу, морска храна, зърнени култури, бобови, плодове.
Храни, които ви пречат да отслабнете - месо, млечни продукти, фасул, пшеница;
Храни, които ви помагат да отслабнете - растителни масла, соеви храни, зеленчуци, ананас;

Хората скръвна група Тип А процъфтяват, когато са на вегетарианска диета, тъй като са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. Особено важно за този чувствителен тип е, да се храни с храна, расла в колкото е възможно по-естествена среда: свежа, чиста и органична. Ако хранене, според вашата кръвна група, ще отслабнете от самосебе си. Ако сте свикнали да ядете месо, ще отслабнете доста бързо още в началото, тъй като ще елиминирате храните, които ви носят токсини. А ако продължите това хранете ще направите суперпрезареждане на имунната си система и евентоално ще пресечете развитието на животозастрашаващи болести.
Когато Тип А ядат месо, те стават мудни. Имат ниско ниво на стомашните киселини, поради което много трудно успяват да го смелят. Трябва да наблегнат на ядките и семената, за да си набавят нужните протеини. Също така добре им действат растителните протеини, които се намират в боба и бобовите растения като цяло. Тофуто също играе положителна роля в този тип диета.
Млечните храни се усвояват слабо и могат да доведат до забавяне на метаболизма. Толерират се само малки количества от ферментирали млечни родукти, като кисело мляко, извара, обезмаслена заквасена сметана.
Зеленчуците са от жизненоважно значение за хранителния режим на хората от Тип А. Те им предоставят минерали, ензими и антиоксиданти. Този тип са много чувствителни към лектина в картофите, сладките картофи, зелето, доматите и пипера. Те дразнят деликатния стомах на Тип А. Трябва да ядат повече плодове, които са алкални, като избягват манго, папая и портокали, защото пречат на храносмилането.

Тип В - балансирано всеядни
Наблегнете на - месо /без пиле/, млечни продукти, зърна, боб и бобови растения, зеленчуци и плодове;Храни, които ви пречат да отслабнете - царевица, леща, фъстъци, сусам, семена, елда, пшеница;
Храни, които ви помагат да отслабнете - зеленина, яйце, черен дроб, женско биле, чай;

В добра здравословна форма, хората от Тип В обикновено са в състояние да се справят с много от най-тежките заболявания, присъщи на съвременния начин на живот, като сърдечно-съдови и рак. Всъщност, един Тип В, който следва препоръчаната диета често може да се изправи от тежко заболяване и да живее дълъг и здравословен живот. Имунната им система и по-податлива към множествена склероза, лупус и синдром на хроничната умора. Типа хранене на този тип е здравословно, включващо широк спектър разнообразие от храни.

За тип В най-големите фактори за увеличаване на теглото са царевица, елда, леща, фъстъци и сусам. Тези храни съдържат различен ликтин, който забавя метаболитните процеси, в резултат на което се появява умора, задържане на течности и хипогликемия.
Глутенът в пшеницата и като цяло в пшеничните продукти също добавя проблеми, защото забавя смилането на храната.

Важно е да оставите настрана пилешкото месо. В месото от гръдната част се съдържа ректин, а при тази кръвна група това може да атакува кръвообръщението и да доведе до инсулти и имунни заболявания. Да наблегнат на дълбоко океанската риба, но трябва да избягват всякакви видове миди. В черупковите организми се съдържат лектини, които имат отрицателен ефект върху тях.

Това е единственият тип кръв, която може да се наслади напълно на многообразието от млечни храни. Повечето ядки и семена /особено фъстъци, сусам и слънчоглед/ не им се препоръчват, тъй като пречат на производството на инсулин. Пшеницата също не се понася добре,  тъй като пречи на изгарянето на мазнините. Ръжта съдържа лектин, с което уврежда кръвоносните съдове, което води до заболявания на кръвообръщението и потенциални инсулти. Царевицата и елдата са основните фактори за наддаване на тегло при Тип Б, тъй като допринасят за забавяне на метаболизма, нерегулиран инсулин, задържане на течности и умора.
Елиминирайте напълно доматите от храната си. Дразнят стомашната лигавица. Иначе плодовете и зеленчуците като цяло се приемат добре и трябва да се консумират щедро.

Тип АВ - смесен тип

Наблегнете на - месо, морска храна, млечни продукти, тофу, боб и бобови растения, зърнени храни, зеленчуци, плодове.
Храни, които ви пречат да отслабнете - говеждо, фасул, семена, царевица, елда.
Храни, които ви помагат да отслабнете - тофу, морска храна, млечни продукти, зеленини, кафяви морски водорасли, ананас .

Многопластовите антигени правят този кръвен тип понякога като А - със слаба стомашна киселинност, а понякога като В - генетично програмирани за консумация на месо. Често наричат тази група "загадка", тъй като обикновено А и В се срещат по отделно у отделните хора, но в този случай са съчетани характеристиките и на двете. Те се чувстват по-добре, когато мускулните им тъкани са по-слабо алкални. Не могат да смилат ефективно месото, заради ниската си стомашна киселинност, така че е за предпочитане да го ядат на малки порции и по-често. Пилето съдържа лектин и дразни кръвта и кръвоносните им съдове. Тофуто е добра протеинна добавка за тях. Ядки, семена, боб и бобови растения също не са препоръчителни, яжте ги в малки количества и с повишено внимание. Понасят млечните продукти доста добре, само трябва да внимават с количеството слуз, което отделят.

Този тип кръв приема добре зърнените храни, дори и пшеницата, но да имат предвид, че вътрешността на пшеницата е с високо съдържание на киселина, която се отлага в мускулите им. По-добре да наблегнат на храна, богата на ориз, отколкото на тестени изделия.

Тип АВ са с по-слаба имунна система, така че да се възползват от зеленчуците и по-алкалните плодове, това ще им помогне да балансират киселината в мускулите. Доматите са добър избор за тях. Трябва да започват всеки свой ден с пиене на чаша топла вода с прясно изцеден сок от половин лимон за пречистване на организма от слузта, натрупана по време на сън.

 

Източник:
www.drlam.com

 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.