За мама


Как да определите и постигнете целите си?

Как да определите и постигнете целите си?


Не позволявайте целите и решенията ви да си останат със статус - нереализирани! Шансовете са за това, за да постигаш мечтите си и да живееш живота, който обичаш. Така че, целите са от решаващо значение. Следвайте тези стъпки, те ще ви помогнат в ефективното им поставяне и изграждане на решителност по пътя към постигането им:

- Задайте си реалистична, но предизвикателна, вдъхновяваща цел! Вземете една голяма мечта, като "Искам да бъда известен" и я разделете на по-малки, лесно управляеми стъпки, като "Искам да отида на три прослушвания в следващия месец", или "Искам да се преместя в друг град". Нарочете си цел достатъчно голяма, за да ви жегне, но не толкова голяма, че да ви разколебае да направите първите стъпки.

- Планирайте занапред! След като веднъж сте разбили целта на парчета, напишете основните моменти на лист хартия, за да сте сигурни, че не сте пропуснали нещо. Едно от най-лошите неща, които може да ви се случат е да се окаже, че сте били на крачка от целта, а не сте знаели какво да направите. Също така определете и сроковете за постигане на всеки етап. В противен случай може да се проточи вечно.

- Безумни идеи! Има различни начини, за да постигнете целта си. Напишете всичко, което се сетите за 3 мин, без значение колко глупаво или невъзможно изглежда. Например да се запишете в актьорско училище или да участвате в реалити шоу.

- Питайте! Никой не може да ви каже как точно да постигнете целта си, но най-добрите източници в тази насока са тези, които вече са го направили преди вас. Поучете се от опита на другите, без да се опитвате да ги имитирате. Намерете информация, материали, книги, аудио програми. Спестявате време и получавате резултати по-бързо, отколкото ако сами тепърва откривате пътя.

- Дефинирайте и опишете целта си! Напишете кога искате да я постигнете. Напишете причините, поради които я искате. Напишете как ще се чувствате, след като я постигнете. Определете какво точно трябва да предприемете, за да се случи. Бъдете реалистични за времето и действията, които трябва да предприемете. Много хора не си дават достатъчно време и скоро след това се отказват.

- Създайте си критерии за постижения! База за сравнение трябва да е нещо, което може да измери напредъкът ви и да покаже, че сте на прав път. Например си отбележете: "Първият етап от постигането на целта ми - "да науча английски" е постигнат, когато на улицата чужди туристи ме попитат за нещо и аз ги упътя. Така усилията ви ще бъдат измерими.

- Бъдете позитивни! Целта ви трябва да бъде положителна, за да донесе положителни последствия в живота ви. Това е много важно! Целта не трябва да бъде съсредоточена около описването на проблема, който искате да премахнете. Винаги вярвайте, че ще успеете. Веднага, след като спрете да вярвате вече сте се провалили.

- Направете и критичен план за непредвидени ситуации. Никога не забравяйте за проблемите, които могат да излязат на пътя ви и се подгответе за тях. Положителното мислене е важно, но по-добре да сте подготвен, отколкото шокиран и опустошен от пречките.

- Учете се от грешките си! Допускането на грешки трябва да бъде предмет в училище, който да се преподава на всички деца - как да се учат от тях, вместо как да ги избягват. В преследването на някаква цел, вероятно ще направите някои грешки. Не гледайте на тях, като на нещо лошо или на повод да се ядосвате. Те са важни, за да ви коригират и да ви поведат към успеха.

- Опишете всички минали постижения, които имат някакво отношение към целта, независимо колко незначителни ви се струват. Може да бъде нещо наистина малко, като членуване в онлайн група на здравословнохранещите се, това, че все още приготвяш закуска за семейството си, виждаш се за по кафе след работа с приятелка. След като прегледате списъка ще бъдете изумени как тези толкова дребни неща ви карат да се чувствате толкова способна.

- Визуализирайте! Затворете очи и си представете себе си в изпълнение на целта. Къде сте? Какво правите? Как се чувствате? Правете това често. Не се разконцентрирайте от шума и събитията около вас. Насочете вниманието си към крайната цел. Дръжте я постоянно в съзнанието си, това ще ви дава сили да се справяте с неудобствата и трудностите по пътя към постигането, в случай, че се появят такива.

- Заслушвайте се във вътрешният си диалог! Какво ви казва за физическото, емоционално и умствено ви състояние? Опитва ли се вътрешното ви АЗ да ви накара да се придържате към миналото, към ограничени вярвания и нагласи, защото така сте свикнали и е по-лесно? Натрапва ли ви извинителни причини, за да не постигнете целта си? Приемете предизвикателството да се изправите срещу вътрешните си критици! Например, прост пример: "Имам работа до късно и нямам време за уроци по английски". Осъзнайте, че ако това наистина е вашата цел, със сигурност ще намерите време!

- Вървете към целта със страст!  Стремежът без страст е като огън, в който дървата бавно и сигурно изгарят. Когато се вълнувате, това означава, че обичате това, което правите. Периодично се наблюдавайте дали сте превъзбуден, като дете от мисълта за това. Старайте се да поддържате това усещане, защото то само по себе си движи нещата.

- Преразгледайте, оценете и при необходимост коригирайте целите си. Съхранявайте записките си на място, където ще ви напомнят да ги препрочитате всеки ден. Те ще се променят по някакъв начин с времето, наред с живота ви, така че ги поддържайте лесни за актуализиране.

- Помислете за нови възможности и опции, които се появяват във ваша полза. Понякога нещата поемат по неочакван път, но водят точно там, където искате да сте.

- Започнете да работите по целите си днес!. Запитайте се: "Какво мога да направя днес, за да отбележа стъпка, макар и малка, но приближаваща ме към целта?"

 

Източник:
www.wikihow.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.