За мама


Как да спестите пари

Как да спестите пари

1. Харчете по-малко! Това не е просто клише за най-добрият начин да спестите пари! Това е от съществено значение, ако сте решили да сте сериозни в дългосрочното спестяване на пари и сте готови да го правите всеки ден. Помислете за какво харчите и кои разходи можете да съкратите. Помислете за по-икономична програма за телефонни разговори и наистина ли се нуждаете от всички тези вестници и списания? Трябва ли да изпивате всичкото това кафе - би ли могла каната кафе да ви спести някакви пари? Когато започнете да търсите малки, на пръв поглед несъществени начини да спестите пари бързо ще станете експерт. 


2. Създайте си личен бюджет! Това е важна подробност и за семейства и за отделни личности и може да бъде най-бързия начин да се спестят пари. Не можете да спестите, ако не знаете колко пари имате, колко влизат и колко излизат. След като сте готови с ясния поглед върху приходи и разходи ще сте в състояние да идентифицирате областите, които можете да коригирате. Много по-трудно е да спестявате дългосрочно, ако нямате бюджет. 

3. Пазаруването на едро е добра идея! Помислете за покупки, които се продават в насипно състояние, особено такива от ежедневна необходимост. Винаги има разлика, в сравнение с цената на пакетираните. Ако държите да са опаковани, избирайте големи опаковки. Не купувайте полуфабрикати, освен че са вредни, са и много по-скъпи в сравнение с домашното приготвяне на същите. Освен това има и друг момент във ваша полза - винаги имате на разположение нещо, което да сготвите, дори и не съвсем всичко, ще ви се наложи да купите само "черешката на тортата". Освен, че спестявате пари, този начин на пазаруване е добър за справяне с извънредни ситуациии и дава усещане за сигурност. Важно е обаче да преценявате количествата, за да не се налага да изхвърляте продукти, които не използвате често, а сте закупили излишно. 

4. Имайте наблюдения върху цените на продуктите! Това, че даден магазин е обявил "промоция" или "разпродажба" на дадена стока, предлагайки я на "изгодна" цена не значи, че тя наистина е такава. В такива случаи, хората имат склонност да купуват по-голямо количество от тези продукти, правейки добра сделка. Но не е задължително да е точно така! Твърде вероятно е на други места редовната цена на предлаганата стока да е тази, която е обявена за промоционална там, което не оправдава закупеното количество. 

5. Купувайте вече използвани стоки! Разбира се, всеки би искал да са чисто нови, но е възможно да спестите голямо количество пари, като се спрете на някои употребявани стоки. Автомобилите например, губят една трета от стойността си през първите 24 месеца от използването им. Защо да не си купите такъв, вместо чисто нов? Други продукти, като дрехи, електрически стоки, градински уреди, инструменти, спортни уреди... списъкът е безкраен губят първоначалната си стойност за много по-кратко време. Възползвайте се! 

6. Не протакайте прекалено много дълговете си! Някой задължения в живота ни могат да бъдат от съществено значение, като ипотека за закупуване на жилище, наложило се е да използвате кредитна карта, за да напазарите до заплата и т.н., но вашата цел е да спестите пари и да имате възможно най-малко дългове. Кредитната карта е най-скъпото задължение, което можем да поддържаме във времето. Колкото по-често и по-големи вноски правите по нея, толкова повече пари спестявате, лихвите там са най-високи, в сравнение с всички останали видове кредити. Ако мислите, че можете без нея, по-добре я закрийте. 

7. Спестявайте пари! Не, имам предвид наистина да спестявате пари. Свикнете всяка седмица, или всеки месец да отделяте определена сума пари, при получаване на приходите ви. Можете да започнете с много малка фиксирана сума първият път, след това преминете към въвеждането на по-големи количества, след като започнете да спестявате и от изложените по-горе стратегии. Ще откриете, че чрез редовното заделяне бързо ще си изградите навици за съхранение на резервни суми и ще бъдете все по-мотивиране да пестите още повече. Най-трудната част е да се направи първата стъпка - започнете сега, спести пари сега! Ако ви е невъзможно да заделяте пари, след като вече са попаднали в ръцете ви, намерете начин това да става директно от заплатата ви всеки месец, преди да сте я получили. Банките предлагат достатъчно такива възможности.

8. Пазарувайте разумно! Огледайте се за пазари на земеделски производители, квартални магазинчета или складове. Струва си да проверите навсякъде, това може да окаже голямо влияние върху общата сума, която харчите за неизменни неща. Обикновено има доста голяма разлика в цените /а и в качеството/ в полза на продуктите, закупени от производител. Спестете пари, като пазарувате разумно. 

9. Яжте по-рядко навън! Това е една огромна област, от която можете да спестите много пари. Ресторантите за бързо хранене се посещават с лека ръка и понякога между другото, защото са удобни и улесняват, но са може би най-скъпото удоволствие, когато се посещават често. Не казваме да ги изключите съвсем, но нека не са ви начин на живот. Разликата в бюджета ви ще се усети веднага. За награда можете да си угодите с нещо любимо в къщи, пак ще ви е по-изгодно. 

10. Консумирайте по-малко!  Този начин за спестяване на пари е урок, който всички ние трябва да научим. Живеем в консуматорско общество, където отпадъците са огромен проблем. Ако бихме могли да консумираме по-малко, ще има и по-малко отпадъци, по-малко разход на енергия и повече спестени пари. Помислете за по-малки количества в използването на козметични продукти, например шампоан. Не казваме да миете косата си по-рядко, а да слагате по-малко количество. Икономисвайте от отопление, не поддържайте излишно висока температура зимата, изключвайте осветлението, телевизора, компютъра, когато не са в употреба. Всички малки икономии правят голяма икономия и спестяват пари!

 

Източник:
www.ieke.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.